Laddar
Laddar
Laddar

Ønsker større utvalg av arbeidstøy for kvinner:

2021-10-11
Selv om det er gjort mye for å trekke kvinner til bygg- og industri, er kvinnene fortsatt i mindretall i bransjen. Det gjenspeiler seg i markedets utvalg av personlig verneutstyr for damene.

BETONGFAGARBEIDER Anne Sivertsen sier det har skjedd mye de siste årene når det gjelder personlig verneutstyr til kvinner, men at utvalget fortsatt er for dårlig.​

- Det er økende etterspørsel av arbeidstøy som er utviklet spesielt for kvinner. Denne er viktig både for oss og for våre forhandlere. Det sender ut et viktig signal til alle kvinner som vurderer å jobbe i bransjen, sier Karoline Klatran, markedssjef i Skydda Norge.

Hun understreker at det har vært en stor utvikling innenfor arbeidstøy og personlig verneutstyr for kvinner de siste årene, og at Skydda Norge ser et stadig større utvalg for kvinnelige håndverkere.

- Det er ingen grunn til at kvinner skal jobbe med arbeidstøy eller personlig verneutstyr som ikke er tilpasset damekroppen. Nå blir det heldigvis laget egne vernesko tilpasset dameføtter, gravidkolleksjoner og verneutstyr spesiallaget for kvinner, påpeker Klatran.


Måtte klage

To damer som kan bekrefte at utvalget har blitt bedre ,er Elin Gallefoss (48) og Anne Sivertsen (33). De har begge lang fartstid i bransjer som lenge har vært mannsdominerte.

- Til daglig bruker jeg vernesko, arbeidsbukse og hørselvern med radio i tillegg til vernebriller og hjelm i de situasjoner hvor jeg for eksempelvis setter opp stillas. Det er viktig at klærne må passe og sitte godt da dette har alt å si for både sikkerhet og komfort, forteller tømrer og byggmester Elin Gallefoss.

ELIN GALLEFOSS er også godt kjent på Instagram under navnet @tomrarelin.

Anne Sivertsen, som jobber som forskalingssnekker i Veidekke, er helt enig med Gallefoss. 33-åringen har jobbet i firmaet siden hun var 16 år og hun kan fortelle at mye har skjedd siden den gang når det er snakk om personlig verneutstyr og arbeidstøy.

- Da jeg begynte å jobbe hadde vi bare herreklær og det var ikke før jeg faktisk prøvde en damebukse ti år senere at jeg forstod og kjente hvor mye lettere det ble å jobbe. I tillegg var det en stor utfordring at jeg ikke hadde hansker som passet og i mange år hadde jeg også en altfor stor hjelm, sier Anne.

I tillegg til arbeidsklær og synlighetstøy bruker forskalingssnekkeren og hennes kollegaer både vernesko, hansker, hjelm med briller og fallsikring på jobb. Hun forklarer at det tidligere bare ble bestilt inn hjelmer i den største størrelsen med forklaringen “da hadde alle en hjelm som passet”.  

- Jeg klagde mye på at hjelmen ikke passet. Det har tatt tid, men nå får alle hjelmer som passer.

I DAG kan Anne jobbe med personlig verneutstyr som er tilpasset hennes kropp og størrelse. 

Ikke noe poeng med "unisex"-klær


Både Elin og Anne er ikke i tvil om at det er helt avgjørende for arbeidere å ha klær og utstyr som er tilpasset seg og sin kropp.

- Jeg begynte å jobbe i 1994 og da var utvalget av arbeidsklær til damer ganske dårlig. Klærne var store, tynne og lite elastiske. Ullplagg på den tiden klødde veldig og jeg frøs mye på jobb. Siden den gang har markedet utviklet seg mye, men det kan fortsatt bli bedre, sier Elin.

- Da jeg var ny i jobben ble jeg bare vant til å jobbe i de klærne du hadde tilgjengelig, men så fikk prøve bukser tilpasset damekroppen og da ble jo alt så mye lettere. Og de siste årene har det kommet stretch-bukser i tillegg! smiler Anne.

- Nå er det utenkelig å ikke ha fokus på personlig verneutstyr, men jeg savner fortsatt et bedre og større utvalg av tøy og utstyr spesiallaget for kvinner, for eksempel shorts og vinterbukse. Det er mange produsenter som har et utvalg av dameklær, men jeg og andre ønsker et bredere utvalg og ikke bare det grunnleggende.

Sivertsen legger til at det også er en utfordring at mange plagg blir stemplet som “unisex”.

- Jeg skjønner bare ikke poenget. Det ER herrefasong på disse produktene og en oppfordring fra meg til de som produserer slike klær er å involvere en dame i prosessen! Så må vi kvinner også bli flinkere til å si hva vi vil ha. Hvis du ikke klager og sier ifra så blir det heller ikke bedre, sier hun.

Markedssjefen i Skydda mener det er viktig at man løfter opp dette, slik at man kan bidra til å utfordre produsentene og bransjen som sådan.

- Det er viktig at vi ser hvordan komfort og sikkerhet henger sammen – er det ikke komfortabelt kan det føre til at det ikke blir brukt. Arbeidsklær skal aldri være en begrensning når man velger yrke. Alle håndverkere bør ha tilgang til personlig verneutstyr med optimal passform, høy kvalitet og funksjon uansett kjønn, avslutter Klatran.