- I arbeidsmiljø hvor man finner bevegelige gjenstander og maskiner med bevegelige deler, så er det potensielle farer å havne i en klemulykke. Mange skader kan unngås ved å gjøre en sikker risikoanalyse som sørger for at arbeidet skjer i henhold til prosedyren, sier ekspert på arbeidssikkerhet, Jan Asle Espeland i Skydda Norge.
At det er viktig å følge instrukser og sikkerhetsprosedyrer på arbeidsplassen er noe Fredrik Holm fra Halden fikk erfare i 2014. Da ble han utsatt for en alvorlig klemulykke på jobb som produksjonsarbeider på Saugbrugs.
- Den kvelden skulle jeg sikre at papirruller ble riktig festet inn i en maskin og da jeg skal feste papiret på hylsa så kjenner jeg at langfingeren kommer i klem mellom hylsa og den roterende drivvalsen. Det første jeg tenker er at her har jeg ikke noe å stille opp med og at hvis jeg kjemper imot, så fører det bare til mer skade, forteller Holm.
Roterende valser drar resten resten av hånden og armen inn i maskineriet. Fredrik opplever at hud, nerver muskler og sener blir revet av. Armen var på vei til å bli dratt ut av skulderleddet idet noen trykket på nødstoppen.
Som følge av arbeidsulykken blir Fredrik lagt i narkose og han må opereres flere ganger på kort tid. I dag har han en arm med betydelig redusert funksjon og han sliter med kroniske smerter. Halden-mannen håper at hans erfaring kan advare andre.
- Jeg er 30 prosent medisinsk ufør og har ikke sovet en hel natt på fem år. I tillegg til smerter så opplever jeg også angst og uro i kroppen etter hendelsen.
Etter ulykken har Fredrik holdt flere foredrag om sin egen opplevelse hvor han også understreker viktigheten av HMS-forebyggende arbeid på arbeidsplassen.
- Man skal ikke kutte hjørner for å spare tid! Ser man at andre gjør ting som de ikke burde, så si ifra! Alle har et ansvar. Mange vet at det de gjør er farlig, men man skjønner ikke hvor ille det kan bli før man har sett eller opplevd det selv. Gjør ting 100 prosent etter boka, sier Fredrik, som i dag er omskolert og jobber som rektor på en skole i Halden.
I 2017 ble det rapportert i alt 21937 arbeidsulykker til NAV fra ulike deler av arbeidslivet i Norge hvor 1214 tilfeller var klemskader.
Det er industri- og byggebransjen som er mest utsatt for klemulykker. Fellestrekket for ulykkene er ofte mangelfull bruk av verneutstyr eller at maskiner som benyttes ikke har god nok sikkerhet. Uansett årsak så er det energien involvert som avgjør hvor alvorlig skaden er.
Sannsynligheten for en alvorlig skade øker med vekten og/eller hastigheten på objektet som forårsaker skadene. Desto større vekt, eller større høyde objektet faller fra, desto større sannsynlighet for alvorlig skade.
- Ved små skader kan man bruke utstyr fra enkle førstehjelpssett for å stoppe blødninger. Ved større og mer alvorlig ulykker skal man unngå å flytte på personen som er skadet. Kontakt 113 og sørg for at personen er stabil og ved bevissthet til helsepersonell tar over, sier Jan Asle Espeland.
.
Følg oss på sosiale medier: