En enkel måte å huske delene i et fallsikringssystem, er å tenke «ABC» (Anchorage, Body, Connecting device). Kort sagt er ikke fallsikringssystemet komplett hvis en av delene mangler. Siden det finnes flere typer produkter, er det viktig å forsikre seg om at alle komponentene er kompatible.
Festepunkt for koblingslinen. Må være et trygt feste som tåler minst 12 kN belastning. Eksisterende forankringspunkter kan finnes i for eksempel l-bjelker, stillas eller annet fast punkt. Det kan hende at disse forankringspunktene må kompletteres med et midlertidig forankringspunkt/forankringsslynge:
Disse kan se forskjellig ut. En fellesnevner for godkjente faste forankringspunkt er at de alltid skal være merket med EN 795. Du må alltid kontrollere at forankringspunktet er merket med riktig standard. Disse punktene skal kontrolleres/inspiseres en gang i året.
Nedenfor ser du to eksempler på forankringspunkt som er sertifisert i samsvar med EN 795.
Man kan også bruke slynger som forankringspunkt. Disse slyngene bør være godkjent i samsvar med EN 795.
Selens funksjon er å fange kroppen på en trygg måte. Det finnes forskjellige typer seler. Helsele skal brukes i alle fallsikringssituasjoner. Nedenfor forklarer vi hvilken type sele som passer til arbeidet.
Helsele (EN 333): fallsikring og fallstopp
Helsele, belte (EN 361/EN 358): fallsikring, fallstopp og støtteutstyr
Helsele, flere funksjoner (EN 361/EN 358/EN 813): fallsikring, fallstopp, støtteutstyr, tauarbeid og redning
Koblingslinen er koblingen mellom deg og forankringspunktet. En falldempers oppgave er å sørge for at kroppen ikke utsettes for mer kraft enn 6 kN. Koblingslinen brukes mellom helselen og forankringspunktet.
For å forebygge ulykker må det utføres en visuell kontroll av forankringspunkt, helsele og koblingsline før bruk: