I Norge har vi nær en halv million registrerte jegere. Høstjakta er høytid for de fleste av disse. Men mer folk i fjellet, betyr også at antall uhell øker.
OL- og verdensmester i skiskyting Tarjei Bø (31) er hobbyjeger og oppvokst med å håndtere våpen. Han er helt klar på at fornuftig omgang med gevær og ammunisjon er det viktigste tiltaket mot jaktulykker.
1. Ikke pek med våpenet mot andre jeger eller mennesker.
2. Når flere er ute på jakt sammen; sørg for å ikke gå inn i hverandres sektorer og siktelinjer.
3. Påse at våpenet er tømt for ammunisjon og sikret når dere tar pauser eller er ferdig for dagen. Bruker du huet og følger disse reglene, har du redusert sjansen for skyteulykker betraktelig, påpeker Bøe.
Se video med Tarjei Bø og Skyddas sikkerhetsekspert Ole R. Skredderberget.
Ole Skredderberget er HMS-rådgiver i Skydda Norge, som er eksperter på verneutstyr og forebygging av ulykker. Skulle det verste skje, er det viktig å ha en god redningsplan.
- Skyteulykker er heldigvis ganske sjeldne. Men når noen blir truffet av et vådeskudd, er konsekvensene ofte alvorlige. Da gjelder det å gjøre tiltak så raskt som mulig, og så riktig som mulig, forklarer Skredderberget.
Jaktulykker oppstår som regel ute i terrenget og da er det livsviktig å være svært presis når en beskriver hvor den skadde befinner seg. Varsling og førstehjelp er alltid det første som skal skje.
- Det er "The Golden Hour"-regelen som gjelder; rekk så mye førstehjelp som mulig i løpet av den første timen etter at skaden er oppstått. Den viktigste oppgaven er å stoppe blødninger. Ofte står det om liv, forklarer HMS-eksperten.
Varsling og førstehjelp skal alltid iverksettes ved alvorlige skader. Turkamerater varsles via internt samband hvis man har dette, og AMK-sentralen ringes opp via mobiltelefon. Ved kontakt med AMK-sentralen er det svært viktig å kunne gi nøyaktige opplysninger om hvor man befinner seg i terrenget av hensyn til hvordan pasienten skal hentes ut. Behold alltid roen!
Dette er ofte skader med alvorlig omfang. Her er det "The Golden Hour"-regelen som gjelder; rekk så mye førstehjelp som mulig i løpet av den første timen etter at skaden er oppstått. Den viktigste oppgaven er å stoppe blødninger. Stapp gjerne klær eller tøy inn i såret og legg på kompress slik at dette sitter godt.
Er det snakk om arterieblødning - pumpende blødninger fra en ødelagt pulsåre - må man finne den skadde åren og klemme igjen med fingrene. Det er viktig at pasienten ikke går inn i bevistløs tilstand, noe som ofte skjer med stort blodtap.
Sørg for å holde den skadde varm ved hjelp av tepper eller annet materielle som er tilgengelig. Kjernetemperaturen i kroppen synker kraftig ved skuddskader, i tillegg er det ofte kaldt i lufta under høstjakta.
Det er fort gjort å kutte seg med kniv eller få stikkskader av spisse greiner under høstjakta. Som ved skuddskader, er å stoppe blødning det første og viktigste du gjør. Hvis gjenstanden som er skyld i skaden, fortsatt sitter igjen i såret - eksempelvis en grein som stikkes inn i kroppen og deretter brytes av - så la den sitte på plass. Å fjerne gjenstanden kan føre til massiv blødning og større skadeomfang.
Brudd
Ved arm- eller beinbrudd, skal skaden spjelkes slik at pasienten kan fraktes ut av terrenget uten ytterliggere skaderisiko. Finn stive "spjelker" - eksempelvis greiner eller stokker som er lange nok til å rekke både ovenfor og nedenfor skadestedet. Surr disse fast med belter, tau, snorer eller andre gjenstander du måtte ha for hånden.
Jegere på tur brenner ofte bål og/eller bruke propanbrennere. Små eller store brannskader oppstår jevnlig, derfor bør en lindrende branngelé alltid ligge i tursekken.
Er ulykken ute skal du alltid følge denne prosedyren:
.
Følg oss på sosiale medier: