Laddar
Laddar
/wcsstore/CAS/Skydda/Attachment/News/NO/2025/Banner-news-640x350px –NSF-1.jpg

Oppfordringen til skismørere er tydelig: – Verneutstyret må på!

2025-02-07
- Selv om fluoren er borte, betyr det ikke at vi som prepper ski kan legge bort verneutstyret, sier Tord Hegdahl, sjefssmører for det norske langrennslandslaget.

Under Hovedlandsrennet i Holmenkollen denne helga er Skydda Norge på plass for å bistå alle med god HMS i smørebodene.

– Vi skal informere om riktig bruk av verneutstyr, som masker og filtre, samt bistå med produkter. I tillegg tilbyr vi kostnadsfri rengjøring og vedlikehold av åndedrettsmasker for de som besøker vår stand, sier Bård Kulseth, HMS-rådgiver i Skydda Norge.

Skydda samarbeider tett med Norges Skiforbund for å sikre trygge arbeidsforhold for smørere og støtteapparat. I forbindelse med Hovedlandsrennet i Holmenkollen 7.–9. februar, stiller HMS-selskapet med egne rådgivere som gir tips og veiledning om verneutstyr, arbeidsmiljø og sikkerhet.

En usynlig risiko

Kulseth sier han generelt opplever en positiv utvikling innen HMS i smøreboder, men påpeker at det fortsatt er utfordringer. Selv uten fluorprodukter er det likevel en rekke helserisikoer knyttet til smøring av ski.

– Vi ser at flere bruker masker, og de teamene som har egne smørevogner oppnår generelt et bra arbeidsmiljø når ventilasjonsanlegget brukes riktig. Men for arrangører uten ventilasjonsanlegg i smørebodene, er forholdene fremdeles svært dårlige, advarer han.

– Nå som fluoren er borte, er det løsemidlene i produktene vi for alvor må være obs på. Disse stoffene kan føre til løsemiddelskader, noe som påvirker nervesystemet og hjernen. Disse skadene kommer gjerne snikende over tid, noe som gjør dem ekstra farlige, forklarer Kulseth.

I tillegg er støvproblematikken fra børsting fortsatt en stor utfordring. Ved bruk av rotorbørster skapes mikroskopiske partikler som svever i lufta i lang tid og som er skadelige å puste inn.

– Vi må ikke undervurdere støvproblematikken. Partiklene er så små at de kan flyte rundt i smøreboden i lang tid. Det er derfor avgjørende å bruke maske og sørge for god ventilasjon, poengterer eksperten.
 

I SMØREBUA: HMS-rådgiver Bård Kulseth (t.v.) advarer mot å undervurdere risikoen når ski skal smøres.


– Tar ingen sjanser

Det var i 2023 det ble forbudt å bruke produkter som inneholder fluor til behandling og preparering av ski. Det er kanskje lett å tenke at de største helsefarene i smørebua nå er fjernet, men realiteten er at risikoen på ingen måte er eliminert - noe det norske smøreteamet tar på største alvor.

– Etter fluorforbudet går det stadig mot flere flytende produkter, og vi har følt bivirkninger på kroppen. Det kommer stadig nye varianter og hva som finnes i gassen når disse varmes opp, tar vi ingen sjanser med. Det handler om å være i førersete og ta vare på liv og helse, sier Tord Hegdahl, sjefssmører på det norske langrennslandslaget.

Han har selv både sett og erfart hva mangelfull beskyttelse under prepping av ski kan føre til.

– Vi snakker om både akutte skader og helseplager som forfølger folk livet ut. Jeg prøver ikke å skremme noen, men dette er alvorlige saker for alle som smører ski jevnlig. Vi kan ikke få snakket ofte nok om hvor viktig det er å ta forholdsregler for å ta vare på helsa, sier Hegdahl.


Bård Kulseth i Skydda Norge har følgende vurdering og anbefaling:


1. Løsemidler og gass ved oppvarming av alle typer smøreprodukter


– Tommelfingerregel nummer én er å være veldig obs på oppvarming av gliderprodukter og festesmørning. I denne prosessen frigis skadelige løsemidler og gass. Du MÅ tenke beskyttelse ved oppvarming! Uten det riktige verneutstyret puster man inn giftstoffer. Eksponering av løsemidler kan gi alvorlig sykdom på sikt, og løser i tillegg opp fettet i huden og gjør den tørr, irritert, rød og sprukket. Dette kan til slutt føre til kontakteksem, og hender er spesielt utsatt.


Dette bruker du for å beskytte deg når du prepper ski:

  • Filtermaske m/korrekt filter. I dette tilfelle vil et brunt A-filter, som tar organiske gasser og damp være tilstrekkelig.
  • I noen tilfeller vil det være nødvendig å bruke et AX-filter, som beskytter mot gasser som har noe lavere kokepunkt enn standard A-filter.
  • Korttidshansker av NITRIL. Latex må IKKE brukes da disse smelter i løpet av 10-20 min ved kontakt med renseprodukter.

2. Svevestøv ved børsting av ski (rotorbørste er verst)


– Her virvles og varmes gliderproduktene opp på nytt, og støvet er så ekstremt fint, tilnærmet usynlig. Støvet blir hengende i luften og pustes inn lenge etter at man er ferdig med selve skiene. Dette er faktisk så alvorlig at hvis løpere selv gjør denne jobben kvelden før - eller samme dag - som et renn, kan det føre til at man får problemer med å yte maksimalt. Svevestøvet legger seg i klær, mat og bager, og er like helsefarlig der, så det er kjempeviktig å holde disse tingene unna der du smører og børster.


Dette bruker du for å beskytte deg mot svevestøv:

  • Filtermaske m/P3-filter i kombinasjon med gassfilter.
  • Klær som kun benyttes i smøreboden bør vaskes jevnlig.