- Drukning skjer ofte i det stille. Det er ikke slik som man ser på film der drukningsulykker fremstilles med roping og veivende armer. Det viktigste du gjør i en slik situasjon er å få personen i sikkerhet og ringe 113, sier Ole Skredderberget.
Han er sikkerhetsrådgiver i HMS-selskapet Skydda Norge som er eksperter på forebygging av ulykker og personlig verneutstyr.
- Det å overvurdere egne svømmeferdigheter og alkoholinntak er to faktorer som øker risikoen for drukning. Man må bruke hodet og sunn fornuft. Bad sammen med noen og følg med på hverandre - noen sekunders uoppmerksomhet kan være noen sekunder for mye, påpeker Skredderberget.
Årets junimåned var varm og solrik, men det var også en dyster måned for drukningsulykker i forbindelse med bading. Ifølge Redningsselskapet har det aldri før vært registrert så mange baderelaterte drukningsulykker siden man begynte å føre statistikk i 2017.
- En logisk forklaring på det høye drukningstallet i juni kan være en kombinasjon av godt sommervær med høye temperaturer og at de fleste nordmenn er hjemme, mener HMS-rådgiveren i Skydda.
I snitt skjer rundt 40 prosent av alle drukningsulykker fra juni og ut august, hvor det er en topp i juli. Juni i år skiller seg derfor ut sammenlignet med foregående år.
- Hvis du oppdager noen som holder på å drukne, må både livreddende tiltak og varsling må skje raskt. En bevisstløs person som reddes etter å ha ligget i vannet lenge, befinner seg i en kritisk fase de første minuttene etter at vedkommende er brakt opp av vannet, forklarer Ole Skredderberget.
Kilde: Redningsselskapet
.
Følg oss på sosiale medier: