Øyeskader

Risikoer for øyeskader

Vi har vel alle fått rusk i øyet en eller annen gang, og vi husker alle hvor vanskelig det er å fjerne det – og hvor vondt det kan være? I løpet av en arbeidsdag utsettes vi for mange forskjellige typer risiko for øyeskader. Det kan være mekaniske eller kjemiske risikoer, eller i form av stråling. Og vår kropps naturlige forsvar er ikke tilstrekkelig til å beskytte øynene. 

Hva forårsaker øyeskader i arbeidsmiljøet?

En vanlig risiko i arbeidsmiljøet er kjemikaliesøl, hvor både basiske kjemikalier og syrer kan skade øyet. Dette kan medføre nedsatt synsfunksjon, eller at man blir blind. For ikke å nevne hvor smertefullt slike skader er. 

I tillegg er det en stor risiko for mekaniske skader på arbeidsplasser. Slike skader skjer for eksempel ved at en maskin som slynger ut partikler i høy hastighet treffer øyet. Vanlige briller som brukes for å korrigere synsfeil vil ikke gi tilstrekkelig beskyttelse mot slike risikoer. 

Forskjellige former for stråling, for eksempel UV- eller IR-stråling, kan forårsake sykdommer. Hvis man ser på en sveiseflamme uten beskyttelse, kan man bli sveiseblind. Det skjer ved at det oppstår en skade på hornhinnen som kan være veldig smertefull. Det samme kan oppstå hvis man er ute i sterkt solskinn som reflekteres i snø eller hvit sand. Da kaller man det snøblindhet. Dette er også smertefullt, og det gir samme skader som når man blir sveiseblind. Begge disse tilstandene kan enkelt forebygges ved å bruke riktig øyevern.

Beskytt synet med riktig type øyevern

Dersom man ikke kan bygge inn eller forebygge risikoen, så må man bruke egnet øyevern som er tilpasset de arbeidsoppgavene som skal utføres. Alt øyevern testes i laboratorium og må gjennom forskjellige tester. De skal klare å stoppe partikler som kommer mot øyevernet i høy hastighet. Man skyter en 6 mm stålkule i 45 m/s eller 162 km/t mot vernebrillene. Kapselbriller og visir skal tåle samme stålkule i 120 m/s eller 432 km/t. Hvis man blir truffet av noen av disse i høy nok hastighet, skjønner vi at det ikke hjelper å bare lukke øynene. Samtidig skal øyevernet være optisk nøytralt for å ikke forårsake brytningsfeil, som forstyrrer synet. 

Sortiment av øyevern

Velg øyevern som er basert på risikoene som finnes i ditt arbeidsmiljø. Sørg også for at personer som arbeider sammen med deg, bruker øyevern. Vi tilbyr mange ulike vernebriller med ulike linser og belegg som ripebeskyttelse og duggbeskyttelse. Du kan også få klare eller fargede glass, etter behov. Og dersom du bruker vanlige briller, så har vi vernebriller som passer utenpå dem, slik at alle kan føle seg trygge på arbeidsplassen. 

Av og til er det ikke nok å bare beskytte øynene. Dersom man trenger å beskytte hele ansiktet ved hjelp av en ansiktsskjerm, for eksempel hvis det er risiko for sprut eller flyvende partikler. Det er også viktig å bruke riktig type beskyttelse når man sveiser, da må man bruke en sveiseskjerm for å unngå svært alvorlige skader slik som sveiseblindhet. 

Slik fungerer øynene

Øyeeplet er ca. 2,5 centimeter i diameter og er formet som en kule. Øyet kan bevege seg i øyehulen takket være seks ulike muskler. Øyeeplet er hult og inneholder en geleaktig væske som kalles glasslegemet. Øyet består av flere hinner som sammen samler inn alle inntrykk. Lyset går gjennom øyeeplet, og treffer netthinnen bakerst i øyet. Lysstrålene omgjøres til nervesignaler, og sendes via synsnerven til synssenteret i hjernen. Når alt dette fungerer, dannes det bilder som vi ser. 5/6 av øyet beskyttes av skjelettet i øyehulen, mens resten ligger ubeskyttet. Øyelokk, øyevipper og tårer er noen av de naturlige forsvarsmekanismene vi har.