Kuttskader

Kuttskader på arbeidsplassen

Huden vår består av tre lag – overhuden, lærhuden og underhuden. Disse lagene beskytter oss mot de fleste vanlige risikoer. Men huden gir dårlig beskyttelse mot kutt. Det skal lite til for å være uheldig, og pådra seg små eller større kuttskader eller stikksår. Kuttskader oppstår når vi skjærer oss på skarpe gjenstander. Slike sår har jevne kanter, og blør mye. 

Det er fort gjort å være uheldig og få små eller større kuttskader eller stikksår. Kuttskader oppstår når vi skjærer oss på skarpe gjenstander. Skaden har jevne kanter og blør mye. 

Kuttskader på hender er den vanligste arbeidsskade. 

Med kuttskader mener man ofte ulike grader av sår. Et sår kan forårsake alt fra irritasjon til permanent begrenset funksjon. Såret kan også resultere i en infeksjon om det ikke behandles riktig. Med kuttskader mener man ofte ikke sageskader som forårsakes av for eksempel båndsag, maskinsag eller slipemaskin, noe som forårsaker betydelig større og mer omfattende skader. 

Den absolutt vanligste arbeidsskaden er kuttskader på hender, ofte av en slik karakter at de ikke er livstruende. For eksempel kniver, barberblad, papp/papir og andre skarpe materialer som metall. Ved alvorlige kuttskader bør ambulansen tilkalles, og det er viktig at stikkredskapet blir i såret.  Disse risikoene forebygges først og fremst ved å endre arbeidsmiljøet fordi kuttskader er vanskelige å beskytte seg mot.

Beskyttelse mot kuttskader på jobb

Det er viktig å ha gode rutiner og være oppmerksom mens man tar i bruk skarpe objekter, for eksempel kniver, på arbeidsplassen. God opplæring vil også minimere risikoen for kuttskader. I tillegg er det viktig å bruke gode skjærebestandige arbeidshansker med kuttbeskyttelse når du arbeider med skarpe redskaper. Det finnes forskjellige hansker med beskyttelsesnivå fra 1 til 5, hvor fem er det høyeste nivået. Riktig hanske, som sitter godt på hånden, eller armbeskyttelse, dekker de fleste behov. Det finnes også kuttbeskyttende egenskaper i enkelte typer vernesko.

Førstehjelp ved kuttskader

Slik kan du behandle mindre kuttskader: 

  •  Det er først og fremst viktig å vaske hendene godt med varmt vann og såpe. 
  •  Deretter fjerner du fremmedlegemer ved å bruke en pinsett.  La såret blø litt før blødningen stoppes med en kompress som trykkes lett mot såret. 
  •  Bruk rennende vann fra springen (uten såpe) for å rense såret dersom du mistenker forurensning. Om springvann ikke er tilgjengelig bør sårvask benyttes. Det er ofte ikke nødvendig med rens av såret da kuttsår ofte er rene, og blødningen virker rensende for såret. 
  • Bruk sårlukkingsteip og press sårkantene inntil hverandre for å lukke såret. Teipen kan benyttes i en ukes tid dersom det ikke oppstår tegn til infeksjon. 
  • Ta i bruk en plaster eller kompress dersom det blir nødvendig. Det finnes vanlige absorberende plaster for kutt, spesial plaster for små rifter, og fingerplastere dersom du skader fingertuppen.