Laddar
Laddar
Laddar

Å ta vare på huden

Beskytt huden for å forebygge skader

Huden er kroppens største organ, og den gir meget god beskyttelse så lenge den er hel og ikke har skrubbsår, kutt eller sykdommer. Den har mange funksjoner. Blant annet regulerer den kroppstemperaturen, beskytter mot infeksjoner og registrerer varme, kulde og vibrasjoner. Hudens overflate har en mengde bakterier som har sin naturlige plass der og som derfor er ufarlige. De beskytter mot andre, sykdomsfremkallende (patogene) mikroorganismer, for eksempel sopp som prøver å etablere seg.

Huden er menneskets mest effektive barriere mot:

  • Bakterier
  • Kjemikalier
  • Annen skadelig påvirkning

Huden vår består av hornlaget, som forhindrer uttørking og som sørger for at huden er myk og elastisk. Overhuden, også kalt Elastisk epidermis, er det største levende organet. Den produserer nye celler og fører døde celler til overflaten slik at de kan falle av i tynne flak. Epidermis viktigste oppgave er å være kroppens første forsvar, men den må også beskyttes for å kunne utføre oppgaven sin.

Hvordan ta vare på huden 


Det er viktig å holde huden i god stand på jobb og å ha så gode hudpleierutiner som mulig for å unngå hudproblemer. Det er tre trinn som burde følges for å beskytte huden på best mulig måte. 

1. Forebyggende krem påføres før arbeidet påbegynnes.

Kremen vil fungere som en ekstra barriere og forsterker hudens eget forsvar. I tillegg blir det enklere å holde seg ren siden smusset ikke setter seg så lett.

2. Bruk riktige produkter til håndvask

Et håndrengjøringsprodukt for grovere smuss må være effektivt samtidig som det må være skånsomt mot huden.

3. Bruk pleiende kremer etter vasking av hender

Velg en krem som smører og beskytter huden. På enkelte arbeidsplasser vasker man hendene veldig hyppig, for eksempel på laboratorier, sykehus, restauranter og i butikker. Av og til kan det føre til at huden tørkes ut. I tillegg til å være ubehagelig, kan det oppstå sprekker og sår i huden, som kan føre til infeksjonsfare. 

Hvorfor trenger huden ekstra hjelp om vinteren?


Når det blir kaldt ute blir luften ofte tørrere, og slik forblir den til langt utover våren. Dette vil også påvirke huden vår, og føre til tørr hud. Det er viktig å starte behandling tidsnok, og gjerne forebygge før problemet oppstår. Når huden blir tørr kan dette ofte utarte til sprekker, ofte der huden er tykkere, slik som på fingrene.


Symptomer som kan oppstå i huden på vinterstid:

  • Huden klør
  • Huden føles tørr og sprukken
  • Huden flasser på enkelte steder


Dette kan videre føre til eksem, som vil resultere i alt fra lettere kløe på håndbaken eller leggen. Alvorligere former for eksem kan være veldig plagsomt og vondt, og kan medføre sykemelding. 


Det er ofte enkle tiltak man kan gjøre om vinteren for å beskytte huden, og unngå tørre hender og hud:

  • Regelmessig bruk av hudkrem eller lotion.
  • Reduser kontakten med vann.
  • Unngå å dusje for ofte og i for varmt vann.
  • Bruk mildere såpe enn vanlig, eller gjerne skumsåpe