De aller fleste infeksjonssykdommer overføres direkte eller indirekte via hendene. Ved å vaske og desinfisere hendene ofte og grundig reduserer vi kostnadene for sykefravær, som koster flere milliarder hvert år. Og ikke minst holder du deg friskere!
Bruk såpe og skyll igjen med varmt vann for å fjerne fett, smuss og bakterier. Alle bakterier blir ikke borte. Derfor er det viktig å tørke hendene godt, helst med papir. Undersøkelser viser at jo tørrere hendene blir, desto færre bakterier overlever.
Bakterier formerer seg raskt, og antallet kan dobles på bare 15–30 minutter. Det innebærer at under gunstige forhold kan en bakterie formere seg veldig raskt.
Desinfiser hendene. Hvis du ikke har synlig smuss, er det bedre for å drepe bakteriene. Hånddesinfeksjon skal brukes på tørre hender. Bakterier spres oftest via hendene. I situasjoner hvor det er ekstra viktig å hindre smittespredning, for eksempel innen helse- og sykepleie og næringsmiddelindustri, er det lurt å desinfisere hender, utstyr og så videre. Hånddesinfeksjon som inneholder etanol eller isopropanol, er meget effektiv mot mikroorganismer.
Yrkeshudsykdommene har blitt et utbredt problem. Bare i EU-landene beregnes de å stå for så mye som tre millioner tapte arbeidsdager i året.
Hvis epidermis (overhuden) blir skadet eller ødelagt, reduseres beskyttelsesnivået. Bakterier og skadelige stoff kan trenge ned i de underliggende delene av huden. Det skaper en ond sirkel, hvor skadet hud baner vei for ytterligere skade.
Dette kan føre til plager som:
En allergi oppstår når immunforsvaret reagerer på et vanlig stoff, for eksempel nikkel eller parfyme, og danner «antistoffer» mot det. Det er en feilrettet beskyttelsesmekanisme som gjør at immunsystemet reagerer på denne uventede måten. Antistoffene fører til at neste gang allergikeren kommer i kontakt med stoffet, reagerer kroppen med allergiske plager.
Begrepet «vernerunde» er etablert i det norske arbeidsmarkedet. Samme måten å arbeide på, og den samme terminologien kan godt brukes innen hygiene. Man gjennomfører en «hygienerunde» hvor arbeidsgiver og arbeidstaker i fellesskap systematisk kartlegger eventuelle mangler for arbeidsplassens hygiene. Valg av såpe og hudkremer bør gjøres sammen med verneombud og bedriftshelsetjenesten. Kostnaden er lav, og dette er et forebyggende tiltak.